koken met essentiële olie

Koken met essentiële oliën

Koken met essentiële olie is leuk en lekker. Maar er zijn wel een aantal belangrijke do en don’ts. Niet ieder merk en niet iedere olie is geschikt. Ook heb je maar heel weinig nodig voor een groot effect in geur en smaak. Ervaar ook de positieve invloed op je lijf en humeur met deze tips. 

Is het veilig om met essentiële olie te koken?

Koken met essentiële olie is veilig mits het merk en de olie die je gebruikt geschikt zijn voor inname. Controleer dit altijd voor je begint!

De Essentiële oliën van dōTERRA zijn vellig om mee te kunnen koken omdat ze zorgvuldig gecontroleerd worden tijdens elke stap van het productie proces. Plus dat ze ook getest worden op pesticide of andere schadelijke stoffen. Omdat niet alle essentiële olie bedrijven zulke maatstaven er op na houden is het belangrijk om te onthouden dat je alleen hoge kwaliteit, zorgvuldig geteste oliën gebruikt tijdens het koken. Niet alle essentiële oliën zijn om in te nemen!

 

Kan je met elke essentiële olie koken?

Nee, let op! Heel veel merken essentiële oliën zijn absoluut niet geschikt voor inname. Ze zijn giftig en schadelijk. Dus, ga nu niet aan de slag met het flesje lavendel dat je net bij de drogist hebt gekocht! Want heel veel merken voegen alcohol toe aan hun producten of andere “vul” stoffen. Ook zijn ze niet gecontroleerd op kwaliteit en veiligheid. Daardoor kunnen er zomaar ook verontreinigen of bestrijdingsmiddelen in zitten. Laat je niet van de wijs brengen door de aanduiding “100% natuurlijk” of “biologisch”, want dat zegt helemaal niets.

Weet je dat in een van de populairste snoepjes essentiële olie gebruikt wordt? Pepermunt! Ze voegen pepermuntolie toe aan suikers en op die manier krijg je pepermuntjes. Ook worden in veel smoothies en maaltijdrepen essentiële oliën gebruikt.

 

Welke oliën je wel kan gebruiken

Van dōTERRA, de oliën die ik gebruik, zijn verschillende oliën geschikt om “inwendig” te gebruiken. Ongeveer 30 blijven er over die lekker zijn om te gebruiken in gerechten en dranken. En daar kun je dan wel weer hele leuke dingen mee doen.

Veel kruiden uit je keukenkastje zijn ook als essentiële olie te koop bijvoorbeeld marjolein, oregano en tijm. Maar er zijn natuurlijk ook specerijen zoals kaneel, kurkuma, gember en peper. Of lekkere bloemenoliën lavendel, geranium en citrusolien zoals citroen, grapfruit en sinaasappel. Wat denk je bijvoorbeeld van een taart met geranium of dadel/noten truffels met lavendel?
Het grote verschil tussen verse of gedroogde kruiden en essentiële oliën is dat de oliën 50-70 keer krachtiger zijn dan de kruiden of specerijen die je normaal gebruikt. Waardoor je veel minder nodig hebt om een goede smaak te krijgen.

Ik heb voor dōTERRA gekozen omdat;

  1. Testen : de testen kun je inzien op www.sourcetoyou.com door het nummer van je flesje in te voeren. Je krijgt dan de informatie over wat er in jouw flesje zit. dōTERRA test natuurlijk zelf maar ze hebben ook een onafhankelijke organisatie die de oliën test (APRC). Deze organisatie is gecertificeerd.
  2. Voor alle pure oliën wordt allen koude persing of stoomdestillatie gebruikt.
  3. dōTERRA werkt samen met boeren, veelal in ontwikkelingslanden. Het hele proces wordt begeleid, van groei tot aflevering bij de klant.
  4. dōTERRA geeft alle test resultaten vrij. Op het moment dat er op een of andere manier toxische stoffen in de oliën zitten, of indien de testen aantonen dat de samenstelling van de olie anders is wordt de olie niet verkocht. Het is dan een paar maanden (tot de volgende oogst) niet mogelijk om de olie te kopen.
  5. Door dōTERRA wordt samengewerkt met wetenschappers en organisaties, dit om de natuur te beschermen en te behouden. dōTERRA doet dit onder andere, door de boeren door te betalen, ook als er een jaar niet geoogst kan worden, of als de oogst is mislukt.
  6. dōTERRA werkt samen met de lokale bevolking aan medische zorg, veilig drinkwater, onderdak en scholing. In overleg wordt gekeken wat er nodig is om de samenleving te ondersteunen. Of er geld of middelen nodig zijn,  of ze het helemaal zelf kunnen, of dat er hulp nodig is (technisch/ organisatorisch).
  7. dōTERRA verkoopt niet in winkels. Dus zonder groothandel en tussenhandel. Die manier van verkopen is namelijk lastiger te combineren met het opbouwen van gemeenschappen, fair-trade, biologische teelt etc. dōTERRA geeft heel veel informatie online, via video, social media, online workshops, blogs, live trainingen en bijeenkomsten.  En ze hebben een Nederlandse klantenservice.  Belangrijk is in ieder geval de begeleiding: diegene die jou in contact heeft gebracht met de oliën begeleidt je met het gebruik. Je mag verwachten dat je op haar of hem kunt terugvallen met vragen! Ik begeleid je op een persoonlijke en stap voor stap manier. 

Hoeveel kan je gebruiken?

Misschien is het lastigste deel van koken met Essentiële oliën hoeveel olie je gebruikt in een recept. Er zijn natuurlijk veel verschillende meningen over de hoeveelheid. Maar de hoeveelheid olie die je gebruikt hangt af van wat je gaat maken, welke olie je gaat gebruiken, voor hoeveel personen je het gerecht maakt en natuurlijk je eigen smaak. Omdat er zoveel dingen meespelen is het belangrijk dat je lekker gaat experimenteren. De hoeveelheid olie die je gaat gebruiken zal van recept tot recept anders zijn zeker omdat iedereen zijn eigen smaak voorkeur heeft. Om je een beetje op weg te helpen en je een algemeen beeld te geven hoe je bepaald hoeveel olie je nodig hebt, geef ik je wat richtlijnen die je kunnen helpen bij het koken met essentiële oliën.

Doe een cocktailprikker of houten tandenstoker in het flesje en laat die zich volzuigen. Roer vervolgens met de prikker door je gerecht.

1ml flesjes zijn ook heel handig. Hieruit komt 1/8 druppel. Dat is dus een stuk zorgvuldiger doseren. Je kunt altijd makkelijk een extra druppeltje toevoegen.

Verhitten van essentiële olie

Er is een verschil tussen koud geperste oliën, zoals citrus oliën en oliën die verkregen zijn door stoomdestillatie, zoals lavendel. De koud geperste oliën kunnen over het algemeen minder goed tegen hitte. De “samenstelling” kan veranderen, soms de geur en ze kunnen daardoor hun goede eigenschappen verliezen.

  • Een goede oplossing is om deze oliën juist te gebruiken als je gerecht wat is afgekoeld. Dus niet koken!
  • Je kunt ze ook verwerken in een saus of in een dressing. Of bijvoorbeeld canache maken met wild orange en je cake ermee versieren.
  • Een andere handige manier is om gaatjes te prikken in je cake met een vork en honing of ahorn siroop met een essentiële olie erover heen te gieten. 

Essentiële oliën verkregen door stoomdestillatie worden verkregen door stoom door “organisch materiaal” te geleiden. Dit condenseert en er blijven olie en water over. De pure olie gaat dan in een flesje. De olie wordt dus verkregen bij temperaturen van meer dan 100 graden Celsius. Deze oliën kunnen dus beter tegen verhitting. Je zult ze dus ook intenser proeven als je ze gebruikt bij het koken.

Top 10 kook oliën

Citroen: in water, cake, taarten, dressings en sauzen

Limoen: in water, curry, cake, cocktail, bij vis en pasta

Wilde Sinaasappel: heerlijk in smoothies, water, cakes en taarten

Gember: heerlijk als kruidige geurige toevoeging, aan koekjes, sauzen, curries

Kurkuma: bij groenten, in curry, in warme dranken. chai latte

Basilicum: in tomatensoep, dressing, groenten, vis en pasta

Oregano: bij pasta, sauzen, ovengerechten, groenten

Kaneel: stoofpeertjes, appels, herfst en winter maaltijden. in je koffie of warme chocolademelk

Rozemarijn: groenten, sauzen, soep, ovengerechten

Lavendel: cake, dadelnoten truffels, macarons

 

Er zijn natuurlijk veel meer oliën waar ik over kan vertellen en hoe je ze kan gebruiken in de keuken maar ook in je dagelijkse leven. Wil je graag meer informatie, een gesprek met mij persoonlijk bij jou of mij thuis voor meer uitleg, stuur me een berichtje en we plannen iets in.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *